Herbata od wieków zachwyca smakoszy bogactwem aromatu. Nasza obecna wiedza
o herbacianych listkach pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej. Dzięki coraz
szlachetniejszym odmianom oraz tradycyjnej produkcji możemy cieszyć się
najlepszej jakości suszem w swoim domu. Sklep z herbatą na wagę to dziś brama
do najbogatszych herbacianych mieszanek. Każda z nich tworzona jest na bazie
innych listków. To od nich zależy kolor naparu. Sprawdź, który jest twoim ulubionym.
Odmiany białe i zielone to delikatna paleta herbacianych smaków. Mieszanki oparte
na tych kolorach są niezwykle aromatyczne i delikatne, czasem słodkawe. Odmiany
białe do których trafiają najmłodsze listki uważane są za szczególnie luksusowe. Na
Plantacji znajdziesz nie tylko wysokogatunkową białą herbatę taką jak “Srebrny
Kwiat”, ale i egzotyczne bogate jej mieszanki. Idealnym tego przykładem jest nasza
propozycja Smak Tahiti”. To tu subtelne herbaciane nuty łączą się ze słodkimi
migdałami i skórką pomarańczy. Orzeźwiający smak naparu z najmłodszych
herbacianych listków w takiej oprawie zaskoczy nawet koneserów.
Zarówno zielona jak i biała herbata na wagę nie lubią wysokiej temperatury
parzenia. Młode listki w gorącej wodzie warto zostawić na 3 do 5 minut. Dzięki temu
można tę czynność powtarzać, uwalniając coraz bogatszy smak naparu. Ma to
szczególne znaczenie przy podawaniu zielonej chińskiej herbaty. Takie mieszanki jak
dostępne u nas “9 Skarbów Chin” można zalewać nawet cztery razy. Przy każdym
parzeniu zmieniają się też właściwości prozdrowotne naparu. Pierwszy łyk zielonej
herbaty zawsze doda nam energii. Z każdym kolejnym kubkiem te same listki będą
dawać coraz bardziej relaksujący napój.
Nieco innego traktowania wymagają odmiany herbat dające ciemniejszy czerwony
lub czarny kolor. Te ostatnie zarówno smak jak i ciemny kolor naparu zawdzięczają
fermentacji herbacianych listków, Dzięki temu czarna herbata zyskuje
charakterystyczną goryczkę i wyrazisty smak. Do najlepszych jej odmian należą
angielskie gatunki, takie jak Earl Gray. Komu jednak znudziła się klasyka, może
spróbować dostępnych u nas mieszanek. Łączymy w niej ciemne herbaciane listki z
cynamonem żurawiną czy limonką, by na nowo rozkochać was w czarnej herbacie.
Aromatyczny susz można zalewać wrzątkiem, a już po minucie usunąć go z naparu.
Dzięki temu napój nie jest za mocny, a dodatki odpowiednio wyczuwalnie dopełniają
całość.
Czerwona herbata na wagę jest dziś jedną z najczęściej kupowanych odmian. Nic
dziwnego. Już jedna filiżanka dziennie dodaje energii i pobudza przemianę materii.
Odmiana czerwonej herbaty nazywanej przez chińczyków smoczą od wieków jest
symbolem witalności. Najlepsze odmiany herbaty, takie jak nasza Pu-Erh, są
zbierane gdy tylko zaczerwienią się młode listki. Której z nich masz ochotę dziś
spróbować?